Какво ще е модерно в архитектурата през 2021

модерно

През новата година целият свят се надява на положителна промяна в ежедневието си. Като че ли това личи и в архитектурата и определя какво ще бъде модерно през следващите месеци. Нуждата от по-здравословен начин на живот, породенa главно заради пандемията, засилва желанието на обществото да погледне с други очи на домовете, които обитава и да обърне внимание на евентуалните промени, които да подобрят начина му на живот.

Що се отнася до архитектурната сфера, тя също е повлияна от т.н. еко тенденции. 2021 поставя на преден план една по-природосъобразна и устойчива картина в съзнанието на хората. Наблюдават се няколко водещи мотиви, които ще окажат влияние във възприятието на човека за своя дом.

Пасивни къщи

Този тип жилища се считат за „по-зелени“ от останалите заради основната им функция да намалят консумацията на енергия. Те притежават топлинна вентилационна система, която обновява въздуха на всеки три часа и половина. Топлината може да идва от обитателите на дома или слънцето, като загрява обновения въздух. Действа на същия принцип през лятото, когато служи за охлаждане на пространствата. Целта е да се оползотворят максимално всички налични ресурси без да се използва голямо количество енергия, което прави пасивните къщи подходящи за тези, искащи да живеят по-целесъобразно и екологично дните си.

Източник: azuremagazine.com
Устойчив дизайн

Друг елемент в архитектурата, който ще засилва влиянието си през 2021г., е устойчивият дизайн. Все повече се обръща внимание на дървесния материал като основа за построяването/обзавеждането на дадено жилище. Той е алтернатива на стоманата и бетона. Тяхното използване бива ограничавано, не само защото не е модерно а и заради високите нива на въглерод, които притежават. Намирането на баланс между употребата на природни продукти и създаването на сгради е ключът, към който много архитекти се стремят, за да се добие повече устойчивост и да се намалят въглеродните емисии.

Източник: pixabay.com
Компактни домове

Една от останалите тенденции за новата година е стремежът към компактност на жилищата. Целта – оползотворяване на наличното свободно място най-добре според нуждите на живущите. Използване на умни технологии, мултифункционални уреди, създаване на гъвкава работна среда у дома – това са само част от възможните идеи за реализиране на повече компактност. Друг основен приоритет, който се наблюдава, е да се строи по-малко, за да се избегне прекомерното използване на материали, много от които вредни за околната среда. Заменянето им с по-еко продукти също е от важните задачи, пред които се изправят архитектите.

Източник: Gabriel Beaudry, unsplash.com
Индустриални мотиви

Този сезон модерно ще бъде завръщането към познатия индустриален стил, чието лице се оформя от металните решетки, изхабения дървен под, тухлените стени и други подобни специфични за него елементи. Той често е използван при ремонтни дейности като вариант за подобряване и придобиване на по-модерен облик на дадено жилище. Сега се наблюдава целенасочено връщане към индустриализацията на архитектурния външен вид. Това се случва, като индустриалните мотиви – тръби, греди, канали и други – бъдат използвани за основа и най-важен акцент в естетиката на дома.

Източник: roohome.com

Този стил, появил се през 90-те години на миналия век в Ню Йорк, се определя като практичен, но ефектен, повече мъжки, отколкото женски, суров, леко грубоват и като че ли с нарочно недовършен дизайн. Може би първата асоциация с думата „дом“ не се свърза с индустриалния стил, щом става дума за обзавеждането на интериора, но през 2021г. се очертава това да се промени.

Източник: stuff.co.nz

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn