Какво е “пентхаус”? Обикновено, това е луксозен апартамент в небето

пентхаус

Какво е пентхаус? Ако имате достатъчно късмет да живеете в такъв, това означава, че сте постигнали целите си. Самата дума “пентхаус ” означава лукс и изключителност. По думите на известната тематична песен за “Джеферсън”, това е “луксозен апартамент в небето”.

Но ако автоматично приемете, че пентхаусът е апартамент на последния етаж на сградата или е най-първокласната резиденция там, може да се изненадате от това, което наистина представлява пентхауса в днешно време. Позволете ни да обясним.

penthouse

Нека погледнем пентхауса отвътре – преди и сега

Пентхаус апартаментите се появяват за първи път през 20-те години на миналия век, когато силният икономически растеж предизвика строителен бум в Ню Йорк, в който на най-горните етажи на множество от сградите били допълнително изградени луксозни апартаменти със спиращи дъха гледки.

Един от първите пентхаус апартаменти е бил собственост на Конде Монтроз Наст, американски издател и бизнес магнат, който обитавал дуплекс от 1524 квадратни метра намиращ се на Парк Авеню, който разполагал с бална зала, гостна, библиотека и приемна зала – идеалното място за издателя на амбициозни заглавия като Vanity Fair и Vogue. Друг забележителен пентхаус от това време е бил предназначен за наследницата на зърнената империя Марджъри Мериуедър Пост, която през 1925 г. създава 54-стаен триплекс на Пето авеню.

20 век

Днес пентхаус апартаменти има навсякъде по света – Хонг Конг, Лондон, Лос Анджелис и много други. Не е изненада за никой, че голяма част  от собствениците на този тип апартаменти са богатите и известни личности, от комикът Ейми Шумер до футболната звезда на НФЛ, Том Брейди и неговата съпругата, супермоделът Жизел Бюндхен. И нека не забравяме триетажния пентхаус на президента Доналд Тръмп в “Тръмп Тауър”.

трмп

Следваща спирка: На върха или…?

Първоначално терминът “пентхаус” се отнасял до по-малка “къща”, построена на покрива на вече съществуваща жилищна сграда, заобиколена, разбира се, от невероятна гледка. Днес понятието “пентхаус” се употребява по-свободно, както у нас, така и в чужбина, за апартаменти, който се намират на най-горния етаж (или на последните няколко етажа) на всяка висока сграда.

“Думата “пентхаус” се използва изцяло за маркетинг, за да привлече вниманието на повече купувачи или наематели.”, споделя Ерик Пригот от агенция TripleMint Real Estate в Ню Йорк.

Днес пентхаус апартамента може да бъде разположен дори и на приземния етаж на сградата, разбира се, ако разполага с луксозни удобства, които не се срещат в другите части на сградата. Те могат да включват подобрени уреди, повишена сигурност, отлични довършителни работи, голяма тераса, големи прозорци, спираща дъха гледка, голяма площ на имота и самостоятелен вход.

Каква е цената на един „пентхаус“?

Благодарение на великолепните си панорами и луксозните елементи пентхаус апартаментите обикновено са с 5% до 15% по-скъпи от другите жилища в дадена сграда. От друга страна, ако се изкушавате да заплатите повече, то първо трябва да се уверите, че допълнителните пари, които ще дадете си струват.

Много проекти започнаха да разширяват дефиницията, така че да включват единици в горните два или повече етажа. Освен ако не се възползвате от характерните за един пентхаус високи тавани, разпределения уникални за този етаж, то той не трябва да бъде удостоен с трофей само поради това, че е наречен “пентхаус”, казва Матю Симънс, агент по недвижими имоти във Форт Майърс, Флорида.

Симънс добавя, че някои от горните етажи, които като разпределение са точно като останалите, все още могат да изискват по-висока премиум цена  – нека наречем това явление “цар на хълма”. В този случай от вас зависи дали по-високия етаж си струват допълнителните пари.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn