Когато историческата и модерната архитектура се срещнат

Архитектурата, както нова, така и стара, дефинира градските скулптури и има трайно въздействие върху хората. И докато историческата архитектура има своя чар, не е тайна, че в най-добрия си вид модерната архитектура има способността да бъде вдъхновяваща. Има много примери, включително почти всяка сграда, проектирана от фигури като Заха Хадид, Рем Колхаас, Сантяго Калатрава и Франк Гери.

Техните сгради, подобно на природна сила, имат способността да трансформират един квартал (почти винаги към по-добро). Мнозина наричат това като ефект на Билбао, термин, въведен след като музеят на Гугенхайм, проектиран от Франк Гери, помогна да се обърне икономиката на Билбао в Испания. И все пак, ако икономиката се пренебрегне, какво да кажем, когато тези модерни чудеса са построени върху или в рамките на самите съществуващи сгради?

Макар че това не е норма, има времена, когато архитектите решават (главно поради запазване), че вместо да строят около или на мястото на исторически структури, всъщност е по-добре да се вгради във или на върха на първоначалната основа. Когато тези два свята стари и нови се съберат заедно, резултатът може да бъде внушителен. От разширяването на Заха Хадид до пристанищната къща в Белгия, която изглежда така, сякаш космически кораб е бил прикрепен към сграда от 19-ти век, към красивия сблъсък на Даниел Либескинд с нови и стари с канадския Кралския музей на Онтарио. Това не се случва често, но когато старата и новата архитектура се обединят внимателно, резултатите могат да бъдат ослепителни

Представяме ви деветте най-добри примера, когато съвременната и историческа архитектура се събират, за да произведат нещо по-добро от сбора на техните части.

Град на модата и дизайна, Париж

Парижкия град на модата и дизайна е разположен по бреговете на река Сена. Проектиран от местната фирма Jakob + MacFarlane, структурата е построена върху стари магазини. Това, което преди е било място, на което е липсвало забележим характер, сега моментално бива разпознавано от ултра-съвременната, яркозелена структура.

архитектура

Пристанищна администрация , Антверпен, Белгия

Проектирана от неподражаемият ум на Заха Хадид, сградата на пристанищната администрация на Антверпен е буквално като никоя друга сграда на планетата. След завършването и през 2016 г., обновяването и разширяването на сградата отнемат пожарогасителна централа, която някога е била изоставена и в последствие превърната в нов щаб на пристанището. Днес в новата структура са разположени 500-те служители на пристанището, всички от които преди това са работили в отделни сгради около града.

Филхармонията на Елба, Хамбург, Германия

Когато отваря врати през 2017 г., Филхармонията на Елба е смятанa от мнозина за най-вълнуващото място за провеждане на концерти в света. Структурата на Herzog & de Meuron е разположена над стар склад, който е построен през 1963 г. и за кратко време вече е най-международно разпознаваемата сграда.

сграда

Музей на военната история, Дрезден, Германия

Построена първоначално като оръжейница през 1876 г., сградата официално се превръща в музей през 1897 г. През 1989 г. обаче германското правителство решава да затвори обществената структура поради несигурността си по отношение на това как иска историята да помни военните си позиции. Музеят отваря врати отново през 2011 г., но не и преди да бъде извършен ремонт от Даниел Либескинд. Неговата визия добавя модерна фасада, която излиза от иначе традиционната неокласическа сграда.

Колеж „Св. Антоний“, Оксфорд, Англия

Заха Хадид е проектирала сградата да изглежда съвременна, но също така да съответства на мащаба и масирането на съществуващи сгради в историческия кампус, от манастира от викторианската епоха и библиотеката, до сградата на Hilda Besse от 70-те години. Фасадата от неръждаема стомана, свързва сградите в Центъра за изучаване на културата на Близкия изток на Оксфорд, отдел, който изучава хуманитарните и социалните науки в модерния арабски свят.

Кралски музей на Онтарио, Торонто, Канада

Кралският музей на Онтарио има богато минало, което може да бъде забелязано в архитектурата на сградата. За първи път е построен през 1914 г. в нео-романски стил, само за да бъде по-късно реновиран в стил Арт Деко. До 2007 г. Даниел Либескинд добавя разширение за милиони, направено предимно от стъкло, алуминий и стомана.

Stealth Building, Ню Йорк

Проектиран от фирма WORKac, базирана в Ню Йорк, Stealth Building е жилищна сграда, която се намира в град със строги архитектурни правила. Когато се обсъжда обновяването на тази красива сграда от чугун, Комисията по забележителности на Ню Йорк изисква всеки покрив да бъде напълно невидим. Това е моментът, когато уменията на архитектите са влезли в действие, тъй като те изтеглят покрива, така че да не може да бъде забелязан от който и да е минувач на поне няколко пресечки.

Космически азиатски център, Сингапур

Проектиран от базираната в Сингапур фирма WOHA, Космическият азиатски център е съвременна, изцяло стъклена кубична структура, която стои в рязък контраст разположена между някогашни вила и магазин. Сградата е включена в „Новото и старото“ категория на световния архитектурен фестивал през 2012 г.

Църква Сан Франсеск, Санпедор, Испания

Първоначално построена в началото на 18-ти век от францискански свещеници, църквата Сант Франсеск е изоставена през 19-ти век. До 2000 г. структурата е била в ужасяващо състояние. Това останало така, докато архитектът Дейвид Клоузес не го препроектира, добавяйки, наред с други елементи, забележителен вход към сградата.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn