Zaha Hadid Architects ще изградят нов, интелигентен квартал в Москва

москва

Новият квартал Рубльово-Архангелское в Москва, проектиран от Zaha Hadid Architects (ZHA) и Pride Architects, ще бъде “ориентиран към хората” устойчив умен град.

Разположен на запад от столицата на Русия, площадката от 460 хектара ще бъде превърната в смесен център за жилища, бизнес и култура.

„Разработихме ориентиран към хората дизайн за интелигентен взаимосвързан град, който обединява хората не само чрез иновативни технологии, но и чрез организиране на обществени събития“, казва Христос Пасас, директор на проекта в Zaha Hadid Architects (ZHA).

ZHA, заедно с Pride Architects – студио със седалище в Русия – се консултира с много проучвания за щастието по време на генералното планиране на района, заключавайки, че изграждането на общности, достъпът до природата и екологичния дизайн са ключови фактори.

ZHA предложиха поетапен процес на развитие, така че жителите да могат да се адаптират към новата технология и да се интегрират правилно. Над една трета от интелигентния град ще бъде отдаден на паркове и гори, с голямо езеро в центъра.

По-интелигентните енергийни структури са определящата характеристика на интелигентните градове. Архитектите използваха платформата на EDF Group за симулиране на използването на енергия в градски сценарии, за да оптимизират как местните устойчиви енергийни източници ще бъдат използвани за ефективно енергийно използване на градската технология.

В момента населението на Москва възлиза на 12,4 милиона, което е увеличение с 30 на сто през последните 20 години. Новият квартал е проектиран да облекчава натиска, без да ограничава растежа на града.

Квартала “Рубльово-Архангелское” ще може да приюти 66 500 нови жители, когато бъде завършен. Той също така ще предостави 800 000 квадратни метра офис пространство за разрастващия се сектор на финансовите консултации, правни и одитни дейности в Москва.

москва

Той ще бъде свързан с Москва по метро линия от 12 мили. Железопътната линия ще започне строителството през 2020 г. и ще се свърже с московския възел Шелепиха.

Умните градове се възприемат от мнозина като бъдещето на градската среда. В Америка криптовалутният милионер обяви планове за изграждане на умен град, използвайки блокчейн технологията в пустинята Невада, а правителството на Саудитска Арабия инвестира 382 милиарда паунда в напълно автоматизиран град, изпълнен с роботи.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn