Обиколка на зашеметяващите суперяхти проектирани от кралицата на извивките, Заха Хадид

superyachts
Заха Хадид – Първата и единствена жена наградена с кралския златен медал от Кралския институт на британските архитекти

В продължение на десетилетия наред архитектът Заха Хадид, наричана още “кралица на извивките” е световно известна със смелите си и забележителни сгради като културният център Хайдар Алиев в Азербайджан и Dominion Tower Center, в Москва. И все пак, това което е по-малко известно от първата жена носител на награда Прицкер са структури, които не са предназначени за земя: суперяхти.

суперяхти

Иновативна концепция суперяхти

В сътрудничество с базираните в Хамбург корабостроители Blohm + Voss, които имат голям опит в строителството на суперяхти, дизайните на Хадид са това, което всеки можеше да очаква от виртуоза: смели, органични и оригинални. Новата иновативна концепция, която ще се присъедини към семейството на суперяхтите представлява 128-метров главен прототип, който в крайна сметка ще прерасне в пет, напълно проектирани, 90-метрови „Unique Circle Yachts“. Цялостният дизайн на яхтите е обоснован с „динамика на флуидите“ и подводни екосистеми, оформящи дизайна на корпуса.

128-метровият Unique Circle, най-голямата от яхтите, разполага със зона за подводно наблюдение, а носът и има способността да пробие дебел лед.

unique

90-метровата яхта JAZZ е първата от петте Unique Circle Yachts, нейния произход от 128-метровия прототип е очевиден, с допълнителни технически подобрения, за да отговаря на необходимите спецификациите за океански контролно-пропускателни пунктове.

В допълнение към JAZZ, още четири 90-метрови яхти са проектирани да отговарят на различните изисквания на техните определени собственици. Всеки дизайн ще се различава по разпределение според предпочитанията на собственика.

Екстериорът се състои от серия преплетени опорни греди, които придават на суперяхтите на Хадид семпла елегантност. Чистите бели интериори са вдъхновени от непостоянната форма на океана.

Unique Circle разполага с плувен басейн, който е защитен от елементи от палубата.

“Всяка яхта е инженерна платформа, която интегрира специфични хидродинамични и структурни изисквания, заедно с най-високите нива на комфорт, пространствено качество и безопасност. Като динамичен обект, който се движи в динамична среда, дизайнът на яхтата трябва да включва допълнителни параметри извън тези за архитектурата – които стават много по-крайни за водата.“, споделя Хадид в свое изявление.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn