Емблематични български забележителности (част II)

емблематични

Безброй емблематични местности и сгради в България са разпръснати в различните ѝ краища като посипан прашец, който блести със своята история и красота. Някои от скритите съкровища са Глухите камъни в Източни Родопи, Свещарската гробница в разградска област.

Глухите камъни

Най-големият скален комплекс в местността се намира до Свиленград. Името му произлиза от факта, че там липсва ехо. Глухите камъни възникват 1200-500г. пр. Хр. по време на ранно желязната епоха. Представлява четири скални блока и две гробници, изсечени в последната скала и стълба, водеща към тракийско селище и водохранилище. Всъщност забележителността съхранява в себе си над 200 трапецовидни ниши, издълбани върху монолитен скален блок, но също така се наблюдават правоъгълни и засводени такива. Те придават на светилището вид на пчелна пита.

емблематични
Глухите камъни. Източник: bnr.bg

Комплексът е бил използван от древнотракийските племена, но съществуват следи, че в него са се извършвали ритуали и през Средновековието и Античността. През 5-6-ти век в Глухите камъни върху езическо светилище се изгражда и църква, част от монашески обител. Смята се, че е била разрушена по време на Третия кръстоносен поход. Наличието ѝ обаче говори за религиозна приемственост.

В култово-погребалния комплекс е откри петроклиф – знак, който се счита за емблема на мястото, изобразяващ лодка, пренасяща слънцето.

Глухите камъни са емблематични за България и са обявени за природна забележителност през 1972г.

емблематични
Ладията, носеща слънцето. Източник: agronovinite.com
Свещарска гробница

През 1982г. по време на разкопките на Гинина могила, част от Източния могилен некропол на Сборяново, археолозите се натъкват на тракийска гробница. Тя се превръща в една от емблематичните гробници в страната. Построена през първата половина III в. пр. н. е. от бели блокове от мек варовик, към нея се достроява камера, която е затрупана.

Тракийската гробница не е самостоятелен архитектурен обект. На територията на резервата има още 26 запазени могили.

емблематични
Свещарската гробница. Източник: bulgarianhistory.org

Забележителността се състои от дромос (коридор), който води към три стаи – преддверие, гробна камера, където се намират две каменни легла и дарове, и странично помещения. Що се отнася до изработването на украсата –  тя е изградена в елинистичен стил, но е пречупена през религията и вярванията на местните. Върху стените и на входа на гробницата са изрисувани разнообразни животински форми, розетки и волски глави, свързани с гирлянди и др.

емблематични
Източник: bulgarianhistory.org

Според учението Свещарската гробница е служила като последният дом на цар Дромихет, владетел на местното племе гети. Вероятно на мястото, където е построена, е положен град Хелис, столицата на царя.

Благодарение на архитектурата и украсата си Тракийската гробница е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство едва три години след нейното откриването.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn