Духът на Коледа – зимната приказка във Виена, Загреб, Талин, Рованиеми

Коледа

Макар тази година Коледа да се очертава по-необичайна от предишните, във въздуха все пак се усеща мирисът на джинджифилови сладки и греяно вино, а задушевната атмосфера от коледните пазари топли мислите ни с надеждата, че догодина отново ще бъдем част от това изживяване.

Докато седим вкъщи, чудейки се как да украсим елхата или какво да приготвим за любимите хора, може да събудим духа на празника, като погледнем украсите на едни от най-коледните градове (и пазари) в Европа.

Виена, Австрия

Зимна и заскрежена, Виена е най-красива по време на Коледа, може би, защото е наричана домът на коледните пазари на континента. Маркетът Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz  е мястото в австрийската столица, където където магичната атмосфера на празника се усеща от всеки ъгъл. Каране на кънки, цветни лампички, дървени къщички и мирис на изкушения – не е изненадващо, че това е най-известният маркет в страната.

Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz. Източник: theviennablog.com

Още едно място, подходящо за празнично настроените посетители на града, е Коледното селище. То се намира в университетски кампус на стара виенска болница (Altes AKH), където местни занаятчии и артисти излагат творбите си на всеки, желаещ да ги разгледа.

Друг празничен пазар в столицата е Weihnachtsmarkt Am Hof, който е коледният рай за пазаруване: от кожени изделия, през шапки, бижута, козметика и предмети за дома, той предлага широк асортимент от наденички и шунка за прегладнелите от шопинг разходката посетители.

Източник: theviennabog.com

Чарът на стария град, примесен с загряващото замайване от т.н. glühwein, звукът от първата хапка на хрускави бисквити в Christkindlmarkts, и разходката из музея Snow Globe, придава празничното настроение дори и на тези, които не усещат духа на Коледа.

Загреб, Хърватия

Спечелил наградите „Най-добър европейски пазар“ за 2016, 2017 и 2018г., пазарът Advent тази година предлага освен изживяване на живо на разнообразни програми и предаване онлайн за всички, които няма да имат възможността да посетят столицата. Всички провеждащи се събития между 28-ми ноември и 1-ви януари, 2021г. ще се случат при спазване на необходимите мерки за безопасно и приятно прекарване на посещаващите пазара.

Разликата с миналогодишните пазари е липсата на щандове и сергии за храна и напитки, за да се избегне струпването на много хора на едно място.

Източник: dianomaya.com

Нововъведението в събитието е използването на обогатена реалност – AR, чрез която коледното веселие достига до повече хора.  20 места в града ще оживеят в мобилните телефони чрез AR, като във всяко е подготвено достъпно анимирано съдържание.

Осигурена е и възможността за виртуална галерия на църквите в Загреб, където се изобразява Рождество Христово. Други забавления са организирани концерти, изложби и занимания за най-малките.

Снимка: D. Rostuhar. Източник: lonelyplanet.com

От романтичните разходки под празничните лампички по площадите „Цар Томислав“ и „Бан Йелачич“ през разглеждането на традиционна украса и гастрономическите удоволствие – Загреб е идеалното зимно преживяване за търсещите малко коледна магия.

Талин, Естония

Талин е градът, където за първи път публично се осветява и украсява коледна елха  – през 1441г. Столицата носи старомодна, но очарователна носталгия по Коледа, която се усеща в дървените къщички, блещукащите в златно светлини, огряващи сградите в Стария град, сякаш излязъл от страниците на детска книжка с приказки.

Снимка: snowflakediana. Източник: europeanbestdestinations.com

Къщата на Дядо Коледа и мини зоопаркът осигуряват забавления за най-малките посетители на пазара.

Фенери, приканващи за сбъднати желания, традиционни вълнени шапки, вълнения по естонския черен пудинг, с вкуса на марципанови целувки, зигзагообразни калдъръмени улички повишават коледния дух на всеки, излязъл на празнична разходка под светлините  на старовремските улични лампи на Талин.

Източник: travelaway.me
Рованиеми, Лапландия

Духът на Коледа най-силно се усеща в родината на белобрадия старец. Истинският му дом е се намира на мистериозното място е Корвантунтури, намиращо се някъде на границата на финска Лапландия и Русия. Заради тайнственото местоположение, разкрито само на шепа избраници, Дядо Коледа решава да премести дома си в Рованиеми през 1985г., а през 2010г. е признат за официален такъв.

Къщата на Дядо Коледа. Източник: santaclausvillage.info

Историята за селището на Дядо Коледа започва след Втората световна война. По това време Рованиеми е почти разрушен. През 1580г. съпругата на американския президент Франклин Рузвелт – Елизабет Рузвелт- пожелава да посети Арктичния кръг, намиращ се близо до града. Властите на Рованиеми решават да изградят кабинков лифт, дълъг осем метра. Тъкмо той бележи началото на селището. В момента е до Пощата на Дядо Коледа.

Пощата на Дядо Коледа. Източник: santaclausvillage.info

Градът предлага и други зимни забавления – каране с хъскита и елени, снежни сафарита, возене със снегомобили и обиколка под светлините на Северното сияние.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn