Домашната автоматизация – улеснява живота ви и повишава цената на имота

Домашна автоматизация

Интелигентните решения за домашна автоматизация осигуряват удобство, сигурност и допълнителна стойност на имота, казва нашият партньор Димитър Христов, собственик на Ambitio (www.ambitio.bg), специализирана в предлагането на home automation системи.

Какво означава понятието „домашна автоматизация“?

Това е съвременен начин да живеем по-лесно и по-добре. Основна цел на автоматизираната система е да улесни диалога ползвател – инсталации, които стават все повече и по-сложни. На практика без такава интегрирана система за управление е невъзможно функциите на уредите и инсталациите в дома да се ползват пълноценно. Според статистиката, без автоматизация те се ползват на много малък процент от техните възможности.

смарт системи

Какви сегменти има секторът за домашна автоматизация?

Системите за домашна автоматизация обхващат управление на отопление и вентилация, осветление, щори, аудио и видео продукти, енергиен мениджмънт и системи за сигурност.

Домашната автоматизация осигурява връзка и управление на всички инсталации в дома само с едно натискане на бутона на дистанционно, от контролния панел или чрез тъч скрийна на мобилния телефон и таблета.

Системата за автоматизация е на модулен принцип – вие избирате инсталациите, които ще управлявате.

Интелигентната система дава сигурност и спокойствие – с нейна помощ може да проверите дали не сте забравили нещо включено.

Интеграцията към алармени системи ви позволява от същия софтуер да получите известие за взлом, изтичане на газ, при пожар или наводнение.

Това е  решение и на проблема с поддръжката и сигурността на големите извънградски къщи. Можеш да наблюдаваш къщата в реално време на смартфона си, да следиш потребелнието на енергия, а преди да пристигнеш, да подготвиш своя дом с най-комфортната температура.

Как се приемат smart системите на българския пазар? За всеки имот ли са подходящи?

Това е нещо сравнително ново за България, но след масовото навлизане на таблетите, смартфоните и touch панелите, smart системите стават все по-близки, по-лесни за възприемане и по-търсени.

Ambitio изгражда системи за автоматизация във високия клас, като най-често имотите са над 300 кв.м.

Много е важно да се прецени дали имотът има нужда от такава система и точно каква да бъде тя – от какъв клас, с какви функционалности.

Два са случаите, в които има нужда от подобна система: В първия това са големи имоти със сложни и многобройни инсталации, които няма как да бъдат управлявани ефективно по друг начин и биха използвали огромен ресурс вода и ток, ако консумацията не се прецизира от smart система. Вторият тип са клиенти, които са с много високи изисквания към определен елемент – например към аудио – визуалните системи, към климата, към сигурността.

Повишава ли се стойността на имота с автоматизация?

Домашната автоматизация повишава добавената стойност на жилището и помага за по-успешното маркетиране на имота.  Smart системата повишава стойността на дома, тъй като осигурява несравнимо по-висок комфорт на обитаване и пести много ресурси.

При строеж и обзавеждане тя оскъпява с 3-4 %  един имот от висок клас, но ползите във времето многократно връщат инвестицията.

smart системи
Как се подобрява стандартът на живот? Разкажете за ежедневието в един „умен дом“.

Автоматизираната система ежедневно подобрява стандарта и удоволствието от обитаването на един дом  – така например, с програмирането на различни конфигурации тя позволява създаване, запаметяване и задействане на различни „сцени” според случая. За енергийната ефективност се задават температурни сцени с определени режими. Когато в къщата няма никой, а тя го разбира по включването на СОТ, температурата автоматично минава от режим „комфорт” в режим „икономичен”.

Ето един пример за живот с подобна система: Сутрин е, събужда ви любимата песен, лампите плавно светват в определен час, а кафе-машината вече прави първото кафе за деня. В кухнята е топло, защото системата за отопление е настроена предварително за определена температура в ранния час.

От  мобилен телефон може да задействате програмата „Прибирам се от работа” и отоплението или охлаждането да се включат – вашата къща ви очаква.

Осветлението, щорите и завесите също се управляват чрез сцени: релакс, вечеря, гледане на телевизия.

Време е за сън – с предварително зададена команда „лека нощ”, светлините автоматично се изключват, телевизорът в хола изгасва, а всички входни врати са заключени.

Системата дава пълен поглед върху всички инсталации в сградата, което е невероятно удобство и напълно нов начин на обитаване. Умният дом работи добре.

Трудно ли се управлява интелигентната система?

Много хора мислят, че е необходимо определено ниво на компютърна грамотност, за да се управлява смарт системата. Истината е че всеки може да се справи без никакъв проблем. Ключова концепция на системите за автоматизация е те да се управляват лесно дори от деца и възрастни. Това се постига с интуитивен софтуер, който води потребителя естествено и логично през различните функции.  Ние използваме като база софтуера на фирмата производител, но го надграждаме според нуждите и изискванията на клиентите, с което създаваме една custom система, съобразена с всеки индивидуален случай.

На самия дисплей за управление извеждаме само основните функции, за да е още по-лесен и бърз достъпът до тях. Всички допълнителни функции могат да се видят от падащо меню.

На практика управлението на системите в един дом по този начин е много по-лесно и бързо, отколкото ако се ползват десетки дистанционни и ключове.

Какъв е приносът на смарт системите за дизайна на дома?

Принципът ни на работа е „по-малкото е повече”, когато става въпрос за дизайна. Устройствата – панели за управление и датчиците, са с изчистена визия, която перфектно се вписва в модерния интериор. Нещо повече – без смарт управление някои от интериорните решения не биха могли да бъдат с минималистична визия, като например стенни устройства за управление и аудио/видео техника, която може да бъде скрита в шкаф.

смарт дизайн

Какво ще посъветвате хората, на които предстои да изградят такава система у дома?

Първо трябва да се прецени дали има нужда от смарт система и от какъв клас – ако планирате система от висок клас за имот от среден или нисък клас, тогава оскъпявнето е по-голямо и трябва внимателно да се преценят ползите.

Много е важно да се отдели достатъчно време на ниво проект – да се изчистят всички въпроси и да се набележат необходимите елементи. След това трябва да се избере изпълнител с добър екип и опит, който може не само да ви продаде една система, но да я пригоди за вашите нужди.

Какво ново ще предложите на пазара?

Най-новото е, че Ambitio предлага създаване на домашни киносалони. Това ще бъде един пълноценен, завършен продукт с качество на картината и звука от най-висок клас и ще включва всичко – от акустиката, до избора на техника и мебели  и, разбира се, умно управление.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn