Грандиозни сгради проектирани от великия архитект – Франк Гери (част 1)

Франк Гери

Надникнете зад невероятните сгради, реализирани от архитекта, печелил наградата Pritzker, през последните пет десетилетия – Франк Гери.

Нечесто срещан случай е, архитект да стане световноизвестен, но Франк Гери никога не е влизал в параметрите на обичайните практики. Награденият архитект прекарва повече от половин век в нарушение на всякакви правила и разбирания за дизайна в архитектурата. От емблематичния музей “Гугенхайм Билбао” (който Филип Джонсън нарича “най-голямата сграда на нашето време”) до Фондация “Луи Витон” в Париж, Гери отново е доказал силата, която се създава, когато причудливият дизайн се извършва майсторски. Гери започва своята кариера в Лос Анджелис, работейки за Victor Gruen Associates. След кратък период в Париж, работейки с Андре Ремодет, той се завръща в Калифорния и създава собствена  фирма през 1962 г. През 1989 г. Гери получава за пръв път наградата “Прицкер”.

Представяме ви няколко от най-разпознаваемите структури на Франк Гери от цял свят.

1.  Концертна зала “Уолт Дисни” – Лос Анджелис, Калифорния

Гери е бил избран за изработване на нов дом за филмовата академия в Лос Анджелис през 1988 г . проектът – Концертната зала на Уолт Дисни, която най-накрая бе открита през 2003 г. Днес критиците и обществеността се съгласяват, че емблематичната сграда си е заслужавала чакането. Отразявайки дългогодишната страст на архитекта към ветроходство, екстериорът на сградата се характеризира с неръждаемата стомана, надвиснала над Гранд Авеню.

2. Комплекс Chiat / Day – Венеция, Калифорния

През 1991 г. във Венеция, Калифорния, Гери е реализирал проект за рекламната агенция Chiat / Day, по позната още като сградата „Бинокъл“, благодарение на масивната двойка бинокли, които маркират входа на паркинга – работа в сътрудничество между Гери и художниците Клеи Олденбург и Косие ван Бруген . Офис структурата, наподобяваща нос на кораб и стволове на дървета обграждат сградата, която сега посреща 500 служители на Google всеки ден.

3. Музей “Витра” – Вайл ам Рейн, Германия

От началото на 80-те години на миналия век, производителят на мебели „Витра“ е назначил висши архитекти, които да създадат сграда за колежа във Вайл ам Рейн. Сред тях е Музеят на „Витра“ – дизайн на Гери, открит през 1989 г. За мястото с площ от 8000 кв.м., Гери съчетал различни геометрични форми, обединявайки ги с бели мазилни повърхности и цинкови покриви.

4. Къщата на Франк Гери – Санта Моника, Калифорния

Първият значим проект на Гери, които му донесе и славата през 1978 г. е изграждането на резиденция в Санта Моника, предназначена за него и семейството му. Проектът обвива едно съществуващо бунгало в ъглови форми, покрити с ежедневни крайградски материали като шперплат и верижна връзка. С дръзкия си и отличителен дизайн, къщата спечели както овациите, така и подигравки за кратко време. През 2012 г. къщата спечели престижната награда на Американския институт на архитектите – The Twenty-five Year Award

5. Юридическия факултетЛойола – Лос Анджелис, Калифорния

През 1978 г. е било предприето решението да се направи разширяване на юридическото училище “Лойола”. Проекта възложен на Гери го кара да преосмисли мястото на Лойола в центъра на Лос Анджелис като нетрадиционен кампус, подреждайки стилистично разнообразен набор от сгради и ги заобиколи с красив пейзаж. По време на първоначалното проектиране е била  разработена стратегия, която да позволява разширяването на кампуса в няколко фази, съобразени с приоритетите на училището. Последната фаза на проекта бе завършена през 2003 година.

6. Олимпийски рибен павилион – Барселона, Испания

Монументалната златна рибна скулптура, създадена за Олимпийско село в Барселона през 1992 г., представлява технологичния пробив на студиото на Гери, което използва тримерния софтуер за аеронавтика, за да реализира концепцията си.

7. Музеят на изкуствата “Вайсман” – Минеаполис, Минесота

Завършен през 1993 г., музеят на изкуствата “Вайсман” се намира в университета на Минесота. Западната му фасада, покрита със стоманени кули и плоскости, надничат над река Мисисипи. Планирано е изграждане на разширение, възложено на Гери през 2011 г.

8. Танцуваща къща – Прага, Чешка република

Чешката офис сградата наета от холандската застрахователна компания Nationale-Nederlanden или известна още като Фред и Джинджър, благодарение на емблематичната двойка кули, които изглеждат сякаш танцуващи. Сградата от 1996 г., състояща се от изрязани метални мрежи и стъкло, както и цилиндър от бетон, представляват работата на Гери в сътрудничество с местния архитект Владо Милуниц.

9. “Гугенхайм” – Билбао, Испания

Сателитът на Гугенхайм в Билбао, Испания, умножи изложбеното пространство на музея с планина от камък, стъкло и титан, която следва контурите на река Нервион. Проектирането и строителството на “Гугенхайм Билбао” до голяма степен не се отразиха в пресата, така че отварянето на сградата през 1997 г. доведе до експлозия от публичност, осигурявайки мястото на Гери като майстор сред архитектите и разтърсвайки икономиката в Билбао.

10. Дейвис Студио и резиденция – Малибу, Калифорния

Франк Гери завършва тази резиденция в Малибу предназначена за живеене и работа на художника Рон Дейвис през 1968 г., шест години след като стартира своята архитектурна практика в Лос Анджелис. Докато комисията избирала изпълнител за проекта на Дейвис, Гери съвсем не бил сред фаворите, той печели комисията и получава проекта благодарение на наклонения покрив, който прави трапецовидната къща да изглежда сякаш въртяща се. Днес резиденцията е дом на актьора Патрик Демпси и семейството му.

11.  DZ Банка – Берлин, Германия

В Берлин местният кодекс забранява сгради по високи от издигащата се Бранденбургска врата. Нает от Франкфурт DZ Bank & Hines, за да създаде нов клон с триумфална арка, Гери създава масивна варовикова фасада в отговор. Една грандиозна конферентна зала от неръждаема стомана, чиято форма Гери оприличи като главата на коня, е заградена в отворено предверие на сегашната 14-годишна офис сграда.

12. EMP музей – Сиатъл, Вашингтон

В основата на космическата игла (The Space Needle) Гери оформя ЕМП музея, за да изглежда така, сякаш стоманената и алуминиевата му облицовка пада върху прочутата монорелса на Сиатъл. Музеят EMP е идея на съоснователя на Майкрософт – Пол Алън. След завършването му през 2000 г., е открит като проект – “Опитът на музикалния проект”. Първата идея на Гери е била музеят да бъде изграден изцяло от нарязани китари.

13.  Сградата Питър Б. Луис – Кливланд, Охайо

От построяването си през 2002 г., Петър Б. Люис Билдинг е помещавала кампуса по мениджмънт на университета Case Western Reserve в Кливланд. Екстериорът на сградата е класически за Гери, с панделки от неръждаема стомана, разгърнати по тухлена основа на сградата. Отвореният интериор има за цел да насърчи кръстосано дисциплинираното общуване.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn