Град в градина – супер дърветата на Сингапур

супер дърветата

Супер дърветата със слънчева енергия вдъхват живот на градския оазис в Сингапур.

Image: Linda S. Velazquez, 2015
През 2012 г. правителството на Сингапур се зае да създаде „Град в градина“.

Внушителната „гора“ от гигантски изкуствени дървета, изработени от стоманобетон и стомана, пищно покрити с истинска флора и фауна, е забележителност на Сингапур.

В градините има общо 18 супер дървета, а цветният купол осигурява вътрешна среда за растения от средиземноморския климат. Облачната гора е дом на застрашени видове от тропически планински облачни гори. Свръх дърветата са се превърнали в много сложни структури, които изпитват крайностите на градинарството, структурата и дигиталните технологии, като същевременно предлагат отличителни визуални забележителности в градините и квартала. В основата на всяко дърво е стоманобетонна колона, която осигурява вътрешната вертикална конструкция, заобиколена от стоманена рамка, която образува ствола, който се разтваря отгоре, за да образува сенник, оформен като обърнат чадър. Сенниците се сглобяват на нивото на земята и след това се повдигат чрез хидравлична система за крикове.

Image by Darren So, courtesy of © Andrew Grant Associates

Супер дърветата на Сингапур в градините край залива, които  приютяват над 200 вида растения и  действат като комбайни за слънчева енергия, изпускат въздух за енергийния център и охлажданите консерватории. Издигайки се до 50 метра над земята, тези емблематични гиганти осигуряват сянка през деня и оживяват с вълнуващо светло и музикално шоу през нощта. Две от тях са свързани с тази забавна 128-метрова въздушна платформа, известна като OCBC Skyway. Пътеката е окачена на 22 метра над земята. Имат специфични правила като без бягане, обувки на високи токчета и т.н. Skyway не може да побере толкова много хора, така че на всеки е позволено максимум 15 минути.

Супер дърветата дори поддържат ресторант на върха на най-високото дърво.

Image: Grant Associates, Supertrees at Night – Photo Credit: Darren Chin

Една от устойчивите характеристики на Цветния купол е, че градинарските отпадъци захранват масивна парна турбина и генерират електричество на място, за да поддържат ниските температури на биома.

В допълнение към пространствата за сингапурци и туристи, градините са дом на нарастващо биоразнообразие, включително много птици, водни кончета, насекоми и харизматични видри с гладко покритие.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn