Бутилковите къщи – новите екологични домове

бутилковите къщи

Замърсяването на планетата е един от основните и най-големи проблеми, пред които е изправено човечеството. Вредните емисии, застрояването, изхвърлянето на тонове отпадъци в моретата, океаните, неразделното хвърляне на боклука – това са само част от причините, поради които се търсят иновативни и екологични решения в сферите на архитектурата и строителството. Едно от тях е изграждането на т.н. бутилкови къщи, които се срещат най-често в по-изостаналите райони на света като Африка, Южна и Централна Америка. Чрез жилищата се спомага разрешаването на редица проблеми в дадените места.

История

Макар да са предимно строени в бедстващи страни, първата бутилкова къща се изгражда през 1902г. в Невада, САЩ, от американеца Уилям Пек. Тя се състои от 10 000 бутилки, марка J. Hostetter’s Stomach Bitters. Сградата е съборена през 80-те години.

бутилковите къщи
Източник: www.maritimesmaven.com

Три години по-късно се появява още една къща, построена на този принцип. Тя принадлежи на Том Кели и се намира в Риолит, Невада. За направата ѝ са нужни 51 000 бирени бутилки, събирани от 50 бара, и кирпичена кал. По-късно градът опустява и до 1920г. вече се счита за призрачен. Историята на къщата на Кели обаче продължава да се развива. През 1925г. компанията Paramount Pictures я открива и реновира. Целта им е да я използват в техен филм. Сградата се превръща в музей, но поради липса на туристи, скоро бива затворен.

Известната бирена фирма „Хайникен“ също се интересува от бутилковите къщи. Всичко започва, когато Алфред Хайникен отива на Карибите по време на световно турне на фабриките през 1960г. Там вижда стотици отпадъци по плажовете на острова и разбира, че той няма средствата и възможността да се справи с проблема. Тогава му хрумва идеята бутилките да се използват за изграждане на жилища. Свързва се с холандския архитект Джон Хабракен, за да създаде дизайн за сградата. Бутилковите къщи, принадлежащи на компанията, в момента са две и се намират близо до Амстердам.

бутилковите къщи
Източник: greendiary.com
Какво представляват

Този тип сгради са построени от пластмасови бутилки, които изпълняват ролята на тухли. Бутилките се пълнят със земна маса или пясък, като се спояват една с друга заради съединителния разтвор от цимент и глина. Друг вариант е в стената на жилищата да се вгражда мрежа от найлон, която служи като арматура в структурата на къщата. Съществува и трети начин за запълване на стените – в бутилките се слагат дървени пръчки. Всъщност използваните материали зависят основно от достъпността и вида на ресурсите, намиращи се близо до местоположението на строежа.

бутилковите къщи
Bocas del Toro – бутилково село в Панама. Източник: www.smithsonianmag.com
Предимства на бутилковите къщи

Плюсовете на тези жилища са, че са лесни за изпълнение и устойчиви на земетресения. Освен това спестяват 60% от средствата, нужни за строителство, както и предлага начин за рециклиране на вредни вещества. Друг плюс е бързият монтаж при строене, осигуряващ минимални разходи. Намалява се нуждата от работна ръка и доставка на строителни материали Бутилковите къщи са огнеопорни и екологични места за живеене, предлагащи удобство и сигурност на своите жители.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn