Архитектурното чудо на Рихард Нойтра – за продажба от 25 милиона долара

продажба

Къщата Kaufmann Desert, проектирана от американо-австрийския архитект Рихард Нойтра за бизнесмена и филантроп Едгар Кауфман, се обявява за продажба, а цената ѝ  е  25 милиона долара. Създаването на сградата, намираща се в Палм Спрингс, спомага за развитието на естетиката на модернизма.

Построена през 1946 година, пърноначално става известна благодарение на фотографа Джулиъс Шулман.  В здрача обективът му запечатва черно-бялата мистика на планините Свети Хасинто, в чиято мъглива прегръдка се намира къщата.

Фотография на къщата от Джулиъс Шулман. Източник: fstoppers.com

24 години по-късно произведението на Нойтра отново попада под светлината на прожекторите заради снимките на Слим Аарънс. Заснетият фотос край басейна се превръща в легендарен не само за фотографа, а връщат вниманието към сградата.

Снимката Poolside Gossip

Снимката показва две възрастни добре облечени дами (Нелда Линск, тогавашен собственик на къщата, и Хелън Каптър, съпруга на американския архитект Хю Каптър), почиващи си на шезлонзи, докато трета (актрисата Лита Барън) се разхожда край басейна. Работата на Аарънс хвърля друг поглед върху къщата – слънчева, приветлива, модерна. С други думи – място, потънало в зеленина и прохлада, подходящо за почивка и наслада.

Poolside Gossip от Slim Aarons. Източник: www.nytimes.com

Славата на къщата се връща през 2008 година, когато The Los Angeles Times и група от експерти заявяват, че тя е една от най-добрите къщи на всички времена в Южна Калифорния.

Изпреварила времето си

По времето на построяването ѝ е считана за радикална заради използваните лъскаво стъкло и камък, внесен от Юта. Фокусът попада върху обширния пустинен терен, заобикалящ постройката. Сградата е направена от стъклени стени, които се плъзгат и отварят гледка към няколко тераси, басейн, градина или изглед към пустинята. От покрива над дневната се виждат планините, като той е защитен от двете страни от подвижни кулички за вентилация.

Източник: www.theguardian.com

Къщата съдържа пет спални помещения, шест бани, тенис корт, тучна ливада и всеизвезния басейн, като се простира на над два акра земя. Била е притежавана от поне две звезди – певеца и текстописец Бари Манилов и бизнесмена Ген Клейн, бившия собсвеник на театралната верига National General Corporation, наследник на Fox Theatres.

Източник: www.archdaily.com

През 90-те архитектурното чудо на Нойтра е подложено на реставрация от компанията Marmol Radziner, основана от Лео Мармол и Рон Радзинер. Тъй като Рихард Нойтра не е между живите по време на реставрацията, екипът, отговорен за нея, се допитва до Шулман. Фотографът, който е първият, заснел къщата след построяването ѝ, откликва и заедно с екипа преглеждат писма между архитекта и първоначалния собственик Едгар Кауфман.

Източник: www.archdaily.com

„Този дом има история – той е неосквернена модерна скулптура в голата пустиня – невероятно е“, споделя Radziner пред списанието за дизайн Dwell. “Влизайки вътре, ще изпитате уникално, наситетено с динамика, изживяване; необикновено е. Фундаменталното значение на къщата е, че докосва хората.“

Продажбата

Сякаш част от сета на филма North by Northwest  от Алфред Хичкок, Kaufmann Desert е обявeна за произведение на изкуството. Затова, когато през 2008 г. е пусната за продажба, цената ѝ е 25 милиона долара.  Заради финансовата криза обаче се продава за 19,1 милиона, но сделката пропада и следващата година цената  се смъква до 13 млн.

архитектура
Източник: www.dezeen.com

Настоящият собственик на дома е мениджърът Брент Харис, който купува къщата от бившата си съпруга Бет през 1993г. за 1,5 млн. Двамата ръководят реставрацията,  но след развода решават да я обявят за продажба.

“Можеш да изпиташ необичайно усещане при вида на къщата“, сподели Харис пред Dwell миналата година. „Тя се отличава с пространствена красота, която се изменя с течение на деня, особено по здрач.  Нойтра е проектирал множество прекрасни къщи, но тази  изцяло се различава от тях. Много е фотогенична.“

Източник: theguardian.com

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn