Все по-активно на жилищия пазар у нас навлизат младите купувачи
03-02-2020

Все по-активно на жилищия пазар у нас навлизат младите купувачи

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Нови по-млади купувачи на възраст между 26 и 35 години са навлезли на жилищния пазар

Нови по-млади купувачи на възраст между 26 и 35 години са навлезли на жилищния пазар у нас през миналата година.

Тази възрастова група е съставлявала 39% от всички клиенти, а характерното за тях е, че пристъпват по-бавно към сделка, провеждат повече огледи и често търсят завършени и обзаведени жилища, в които мога да се нанесат веднага. Младите купувачи на жилища искат те да бъдат модерни и с технологични възможности, но в същото време да им напомнят за уюта на дома, в който са израснали. Все повече от тях не разчитат на помощ от родителите си по време на покупката, което допълнително затруднява решението им.

Купувачите са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно за усещането им за качествена среда на живот. Разликата в цената между необзаведено жилище за ремонт и дом, който е готов за обитаване, може да достигне 25%.

Този подход често е предпочитан от хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва допълнителни разходи по имота.

Стабилни нива на сделките с кредити

Въпреки очакванията за свиване на ипотечното кредитиране и повишаване на лихвените проценти наред със завишаването на изискванията към кандидатите сделките с кредити в София са се задържали на стабилни нива през миналата година. Макар че започнахме 2019 г. с първи спад в покупките с ипотеки, регистриран през последните пет години, интересът към банковото финансиране на сделките с имоти бе устойчив. През последното тримесечие на годината дори отчитаме ръст спрямо същия период на 2018 г. и се счита, че той ще продължи през цялата година.

Кредитирането ще продължи да движи пазара благодарение на ниските лихви, които са на ниво от около 3%. Банките обаче вече отказват да финансират сделките 100%, а някои от тях ограничават клиентите си за едно и също нещо да вземат и ипотечен, и потребителски заем и това ще успокои и нормализира пазара.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах