Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да ви заинтересува.

Разбрах
03.04.2017

В каква посока тръгнаха цените на жилищата в София?

В по-голямата част от столичните квартали се наблюдава покачване в цените на квадратен метър жилищна площ. Едва няколко квартала са без промяна в цените на квадратен метър за периода януари-март 2017г., а в други седем се отчита минимално поевтиняване.

Поскъпването в повечето софийски квартали е средно 2%-3%. Най-голям ръст се наблюдава в квартал Борово с 9% - от916 EUR/кв.м. през януари, към края на март цената вече е 1005 EUR/кв.м. Голям ръст в цените се наблюдава също в районите Младост 3 и Подуяне – 7%. Причините за подобен ръст в цените на първия квартал са наличието на метро и Бизнес парк София, както и че хората, идващи да живеят в големия град, се насочват именно към Младост като опция за наем или покупка на жилище. Подуяне пък от друга страна се намира в близост до центъра на града и разполага с отлични транспортни връзки, което прави покупката на жилище изключително привлекателно, независимо дали е за лично ползване, или за инвестиционна цел.

През първото тримесечие се отчита ръст от 7% в още пет столични квартала: Младост 4, Бъкстон, Изток, Дружба и Надежда.

В по-отдалечените квартали като Надежда и Обеля, които разполагат с метро, се забелязва минимална промяна в средните цени от 650 – 800 EUR/кв.м. В кварталите, граничещи с бул. България и бул. Цар Борис III също не се отчита промяна в цената на квадратен метър от началото на 2017 г. и цените варират между 790 EUR и 948 EUR на кв.м.


Подобни новини