Търсенето на жилища под наем в София значително намаля
13-06-2018

Търсенето на жилища под наем в София значително намаля

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

Търсенето на жилищни имоти под наем в София значително намалява в сравнение с миналата година.

Сключените сделки от началото на годината са почти двойно по-малко спрямо същия период на 2017. Като причина за по-слабата активност на пазара e значителното повишаване на наемните цени. В някои квартали ръстът надвишава 20% на годишна база.

Все по-забележимо става отварянето на ножицата между наемателите и наемодателите. Собствениците на имоти са повлияни от активния жилищен пазар и икономическия ръст в столицата, заради което част от имотите се предлагат на завишени цени. Тъй като поскъпването не е обосновано заради промяна в търсенето, вече сме свидетели на негативното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно реализиране на офертите и спад в броя на сключените сделки от началото на годината.

Разликата в офертните цени спрямо миналата година е осезаема. Средните наемни цени за двустаен апартамент вече достигат 750-800 лева, при 600 лева през 2017. При жилищата с две спални има сходна промяна – от 800-900 лева през миналата година, наемите вече са около 1000-1100 лева. Най-сериозно покачване има в кварталите Дружба, Витоша и Източните райони на столицата. От другата страна, средствата, с които разполагат наемателите, се запазват на нивата от миналата година. Заради това клиентите трудно откриват желаното жилище.

Наемодателите в момента са силните на пазара и често пренебрегват мнението на консултантите относно реалното състояние на този сегмент. Дори има случаи, при които часове след срещата с агенция, клиентът сам решава да коригира офертната цена с по-висока.

Поскъпването на наемите, заедно с ниските лихви по кредитите, отдръпват клиентите от този пазар и ги превръщат в бъдещи купувачи. При настоящите банкови условия, месечните наеми често надвишават вноските по кредитите, което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока активност на пазара за покупко-продажби през летните месеци на 2018.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах