Споделено съжителство – следващата голяма тенденция в областта на недвижимите имоти?
24-01-2018

Споделено съжителство – следващата голяма тенденция в областта на недвижимите имоти?

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

Въпреки че моделът все още не е особено разпространен и добре разработен, големите строителни компании започват да се насочват към този сегмент от пазара.

Пространствата за съвместна работа през последните години се наложиха като нещо повече от тенденция. Те генерално промениха начина, по който много хора работят днес, а заедно с това и общоприетите понятия за това как офисите трябва да изглеждат.

Сега наред е тенденцията за споделяне на жилище.

Споделеното съжителство, познато още като „споделено градско местопребиваване“, обикновено се отнася за обзаведени апартаменти с общи части. От този тип съжителстване най-често се възползва поколението Y (т.нар. милениали), които държат на гъвкавостта и достъпността.

Това е и причината някои компании да експериментират с прилагането на модела върху жилищни пространства. Предлагането им се основава на философията за общност, споделяне на пространствата и социалния живот.

Този тип жилища се характеризиратс ново и хубави мебели, предварително инсталирани интернет и телевизионни услуги, разпределено готвене, пазаруване, домакинстване и т.н.

Голяма част от фирмите избягват възможните усложнения от притежаването и разработването на проект за недвижим имот, затова те си сътрудничат с по-утвърдени предприемачи и собственици. На практика те управляват и менажират сградите, като по този начин действат от името на собствениците на тези имоти.

Дружествата все още не са разработили много рентабилен бизнес модел и за момента WeLive решиха да не разширяват поне засега. Това обаче не спира големи строителни компании да се опитат да яхнат и тази вълна.

Строителна компания сподели, че ще изпробва концепцията с дузина жилища в 10-етажна сграда в Манхатън, Ню Йорк. Всяко от тях е малко по-голямо от 100 кв.м и включва съжителстващи функции като няколко бани с врати, които показват дали са заети, или не.

Друга компания, пък стартира ново дружество, което ще предлага почти 6 000 жилища, подходящи за съвместно съжителство. Към момента компанията предлага 120 апартамента в Чикаго и още няколко десетки из САЩ.

Тъй като моделът на споделено съжителство продължава да се адаптира, строителите предприемат и различни подходи към реализирането на проектите изцяло съобразени с нуждите на обитателите им в различните градове.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах