Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да ви заинтересува.

Разбрах
18.05.2017

По-динамичен пазар, но по-малко сделки

Наблюдава се спад на реализираните сделки с имоти от 14%, което на пръв поглед е странно, като се има предвид, че в същото време пазарът продължава да е динамичен. За подобна аномалия причината би била само една и тя се крие в сегмента „ново строителство“. Специално за този сегмент отнема повече време, за да се отрази в Агенция по вписванията поради факта, че сделките не се движат към директна продажба, а с по-продължителен период от време – задържане на предварителен договор. Това е главно повлияно от начините на плащане за новото строителство, начините на финансиране, тоест се изчаква момента преди завършване на сградата, за да бъде използван кредит.

Ясна представа към момента за случващото се на пазара няма, но през следващата една година се очаква данните да излязат наяве и да се разбере колко точно са сделките.

Друг проблемен казус от пазара с недвижими имоти е разминаването на офертна и реална цена, което затруднява много сключването на сделките. Голяма част от продавачите изкарват имотите си на пазара с изключително надценени цени, което в повечето случаи става заради неправилната имотна оценка. Продавачите имат много по-голямо очакване от това, което купувачът е готов да предложи за дадения имот, което много затруднява избора на купувачите. В случаите, когато дадена оферта е оценена правилно, то тогава имотът се продава изключително бързо и с много малък процент на отстъпка.


Подобни новини