Пет пъти повече доходност от депозитите носят жилищата в София
25-02-2016

Пет пъти повече доходност от депозитите носят жилищата в София

Exclusive offer

Просторен и светъл мезонет в кв. Симеоново

София,Симеоново
245,000€

Изчисленията показват, че тази година жилищата в София са донесли на собствениците си средна доходност от отдаването им под наем от 5,4%, докато депозит в банка около 1%.

Недвижимите имоти в София през изминалата година заеха място на една от най-сигурните активи за средносрочно и дългосрочно вложение.

Отчита се ръст на цените на жилищата в столицата от около 6% през изминалата година и 30% на сделките спрямо 2014г. Все по-голям дял сред купувачите в София са и инвеститорите, които освен от перспективата за вложение и нарастване на стойността на инвестицията, се интересуват и от доходността от отдаване на имоти под наем.

Месечните наемни цени на двустайни жилища в София варират между 300 и 550 евро, при тристайните – между 400 и 800 евро, а многостайните – около 900 евро на месец.

В южните квартали жилищата като район „Витоша“, различните части на „Младост“ и „Манастирски ливади“, както и престижните квартали в полите на Витоша, носят най-висока доходност на собствениците им – над 6% годишно, сочат статистиките.

Нивата на доходност в квартали като „Лозенец“ могат да стигнат от над 5%, който традиционно генерират изключително високо търсене на жилищни площи, както и в кварталите „Хиподрума“, „Бели Брези“, района около Медицинска академия и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради бул. “България“. На най-висок интерес се радват тези райони от една страна поради близостта им до голям брой транспортни връзки.

В кв. „Стрелбище“ имотите, освен с добра транспортна уреденост, са и в близост до Южния парк, което прави търсено от по-голям брой наематели и също постигат доходност от над 5% годишно. Една интересна тенденция се очертава, а именно поради нарасналия интерес и по-голямото търсене от една страна, и недостатъчно предлагане на качествено ново строителство от друга, стана ясна нуждата от качествено ново строителство, което да задоволи наличното търсене. Статистиките показват, че инвестиция в ново строителство би генерирала по-висока от средната доходност – между 6 и 6,5% в зависимост от типа на имота.

Обяснението на този факт е, че имотите в новите сгради все още се предлагат на изгодни цени, макар и вече да се наблюдава тенденция към повишаване. От друга страна, тези имоти са проектирани по съвременни изисквания, предлагат удобства на своите обитатели като гаражи, наличие на по-голяма сигурност, вътрешни разпределенията на жилищата в тях са по-функционални и всичко това води до предпочитането им от една страна на наемателите, и постигнати по-високи наемни нива.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах