Около 30% от сделките с имоти са с цел инвестиция
22-11-2018

Около 30% от сделките с имоти са с цел инвестиция

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Собствениците на второ жилище стават все по-склонни да го отдават под наем

Собствениците на второ жилище стават все по-склонни да го отдават под наем, за да възвърнат част от инвестицията си. В България сделките с ваканционни имоти с цел инвестиция имат дял от 25-30% от всички продажби, като тенденцията е този дял да нараства.

Тенденцията все повече собственици на втори дом да го отдават под наем се забелязва не само у нас, но и по света. Нараства делът на купувачите, при които надделява мотивът за приходите от наеми, спрямо лукса да имат втори имот само за собствено ползване. През 2000 г. 80% от собствениците на повече от един имот никога не са ги отдавали под наем. 18 години по-късно над две трети от вторите домове се отдават под наем поне за известен период от годината, за да възстановят собствениците част от разходите си. Много купувачи са мотивирани от потенциалната печалба и броят на собствениците, които държат имотите си само като наемни активи, е нараснал рязко в последните години. В началото на новия век само 14% от вторите жилища са били купувани само за отдаване под наем, а не за лично ползване. До финансовата криза през 2008 г. тяхното равнище достига 19%, а сега над една трета от всички втори домове са купувани само с цел отдаване под наем. За една трета от собствениците обаче приходите от наеми са достатъчни само за покриване на разходите, а друга една трета успява да извлече печалба.

Средната брутна доходност възлиза на 6,4%, а след приспадане на разходите (но без да се отчитат данъците) – 3,9%. При покупката на втори дом хората с по-ограничени финансови възможности избират апартамент, докато купувачите с по-висок бюджет предпочитат къщи, които държат доста по-високи цени.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах