Най-търсените квартали за покупка на жилище в столицата
15-05-2018

Най-търсените квартали за покупка на жилище в столицата

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

Най-търсените жилища на пазара за недвижими имоти продължават да бъдат двустайните и тристайните апартаменти.

Много малък е делът на случай където търсенето на клиента и предлагането на собственика да съвпадат. Забелязва се, че именно там, където интересът е най-висок предлагането е доста ограничено или цените са най-високи. В София пример за това е центъра на града, кв. Лозенец и кв. Изток. Това са най-търсените квартали за покупка на жилище. Около 3% от тези, които желаят да си купят подобен имот се насочват към централната част на града. Средната цена нажилищата на кв.м. в центъра е близо 1500 EUR/кв.м.Цените при двустайните започват от около 60 000 EUR за имот от 40 кв.м. разположен в сграда построена през 1941 г. в близост до площад Македония и достигат до 250 000 EUR за апартамент от 90 кв.м. в сграда от 1932 г. на ул. „Бенковски”. Към момента в центъра се оферират около 570 апартамента с две стаи. Двойно повече са предлаганите тристайни жилища. Средната цена на квадратен метър е около 1400 EUR. Най-евтините имоти от този тип в центъра на столицата могат да се купят срещу 70 000 EUR. Става дума за жилища с площ между 80 и 90 кв.м, като повечето са разположени по бул. „Христо Ботев” или около него. Улиците „Стефан Караджа”, „Гурко”, „Шипка”, бул. „Васил Левски” са местата с най-скъпи тристайни апартаменти. Стойността им надвишава 230 000 EUR.

Второто и третото мястото в класацията са за Лозенец и Изток, съответно с 2.89% и 2.62%. Предлагането и в двата квартала е силно ограничено. В Лозенец се оферират едва малко над 550 двустайни и тристайни жилища. Средната им цена е около 1500 EUR/кв.м. Двойно по-малко са предложенията в Изток – 250 обяви. Цената на квадратен метър е близка до тази в Лозенец.

В най-търсените квартали с покупка на имота влизат още Младост 1 и Стрелбище. В първия квартал могат да се купят около 170 двустайни и тристайни жилища. Поради ограниченото предлагане и силния интерес средната цена на квадратен метър надвишава 1000 EUR. Същата интензивност на предлагане се наблюдава и в Стрелбище. Там обаче цената е с около 300 EUR/кв.м по-висока.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах