Най-накрая ще има професионален регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти
22-06-2020

Най-накрая ще има професионален регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

След няколкогодишни дискусии за регулацията на бранша ще се стартира професионален регистър

След няколкогодишни дискусии за регулацията на бранша с посредничеството при сделки с имоти Националното сдружение „Недвижими имоти“ стартира професионален регистър, съобщават от сдружението.

Включването в регистъра е доброволно и той е отворен за абсолютно всички агенции и професионалисти в бранша, посочват от организацията в съобщение, изпратено до медиите.

В регистъра ще може да се вписва всяка агенция за недвижими имоти и нейните брокери и агенти, които приемат правилата на Международната коалиция за етични стандарти (IESC) - отговорност, поверителност, избягване конфликт на интереси, финансова отговорност, добросъвестност, законосъобразност, отразяване, стандарт на обслужване, прозрачност, доверие. Всяка една агенция ще може да представи на потребителите своя опит, мисия, визия и бизнес модел. Всеки брокер и агент ще може да декларира своето образование, професионални квалификации, специализации, сертификати и др.

Професионалният регистър дава възможност на клиентите - продавачи, купувачи, наемодатели, наематели - да изберат както агенция, така и конкретен брокер или агент, на които да се доверят при осъществяването на желаната от тях имотна сделка.

Като всяка икономическа сфера, бизнесът с недвижими имоти се нуждае от ясни правила и прозрачност. Професионалният регистър ще допринесе в значителна степен за тяхното установяване и утвърждаване, смятат от организацията.

Имотният бранш от години води разгорещени дискусии за регулацията, за да се преодолеят проблемите с измамите и некоректните и неквалифицирани брокери, набиращи клиенти с цел печалба. Говореше се за два варианта – саморегулация чрез професионална камара и/или закон, в който да се регламентират изискванията към агенциите и брокерите.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах