Над 50% от закупените жилища в София са в строеж
07-03-2018

Над 50% от закупените жилища в София са в строеж

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
231,723€

Цените на жилищата от високия клас са нараснали със 7% миналата година.

Към края на 2017 г. над 50% от жилищата от средно висок и висок клас в София са били закупени на етап „в строеж“. Активното строителство се запазва с 2800 жилищни единици, които предстои да бъдат завършени. Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира растеж от 12%, или общо 7 900 жилищни единици.

Търсенето остава фокусирано предимно върху жилища за собствено ползване с дял от 75% за сметка на жилищата, закупени с цел инвестиция. Купувачите, които са използвали банково финансиране за реализиране на покупката си, и тези, които са вложили изцяло собствени средства, са равно разпределени.

Отчита се ръст на трансакциите с къщи (33% от общото търсене) и апартаменти с три спални (42%). Най-търсени са районите около Бизнес Парк София, както и кварталите Кръстова Вада и Витоша.

Цените на жилищата от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. и варират в широки граници между 1 000 и 1 600 евро за кв. м (с ДДС) в зависимост от допълнителните им характеристики и заобикалящата среда. Относителната отстъпка при покупко-продажба е приблизително 2,7%.

Средният размер на наемите в разглеждания сегмент е между 900 – 1 100 евро за апартамент с две спални, 1 300 – 1 600 евро за апартамент с три спални. При къщите равнището на наемите е около 1 900 евро.

Очаква се забавяне на покупките на жилища на етап "в строеж" в резултат на големия брой проекти, които се очаква да бъдат завършени скоро. Прогнозира се още, че делът на имотите в сегмента, придобити с инвестиционна цел, ще се запази.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах