Мартин Янев, управляващ директор на Smartbrokers:
16-03-2016

Мартин Янев, управляващ директор на Smartbrokers: Нивата на разрешения за строеж се връщат в годините преди кризата

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

България и ръстът, който отчитаме в сектора на недвижими имоти по отношение на цени, е добър, ако може да се вярва на статистиката, защото извън големите градове е трудно дори да се говори за пазар на имоти.

Основният пазар на жилищни имоти е съсредоточен в София, каза Мартин Янев, управляващ директор на Smartbrokers в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Не бих казал, че отчитаме ударно покачване на цени. На определени места, в определени райони и сгради ще се отчита ръст на цените. Там, където има недостиг на жилища е естествено пазарът да бъде движен от покачване на цените.“

Инвеститорите все повече обръщат внимание на енергийната ефективност. Предпочита се качеството, вместо количеството, но всичко зависи от пазара, дали ще поеме това, което предстои да бъде построено, което никак не е малко. За 2015г. за София са издадени разрешителни за строеж на жилищни сгради за 820 000 кв. м. тоест, за 6 500 жилищни единици. Нивата на разрешения за строеж се връщат в годините преди кризата.

На въпроса дали няма да се стигне до презастрояване на града, Янев каза, че “би трябвало София да има визия за застояване на града, както и идентичност“.

“Пазарът на офис площи също продължава тенденцията си на развитие. Липсват добри офис сгради Клас А. Прогнозирам новите сгради, които излизат 2016 година да бъдат запълнени“.

“Балонизиране на пазара на активи не се очаква. Банките са по-предпазливи, въпреки че са свръх ликвидни, но и търсят качествени проекти, в които да влагат, а те липсват в България“, добави Янев

„Ще продължи да се развива строителството, ще продължават да се строят доста сгради. 2016-2017 г. ще бъде добра за сектора на недвижимите имоти“.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах