Какво трябва да знаем когато купуваме жилище от строител
12-12-2017

Какво трябва да знаем когато купуваме жилище от строител

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

Напоследък се наблюдава постоянен ръст в броя на хората, желаещи да купуват жилища, "на зелено" и в процес на изграждане.

И в двата случая клиента закупува имота или от строителната фирма, или от инвеститора. При тези случаи има период, в който клиента е платил определена сума за имота, а той все още не е завършен. След кризата през 2008 г. много от клиентите се отдръпнаха и станаха доста по-предпазливи, също така започнаха да проучват до колко компанията на която са се доверили е финансово стабилна. Какво обаче трябва да вземат под внимание купувачите и за какво трябва да проверяват? Основните стъпки са шест и всеки, решил да закупи имот в строеж, трябва да направи.

  1. Проверете компанията в Търговския регистър. По този начин ще знаете имената на собствениците и ръководителите, размера на капитала и годишния финансов отчет. Има случаи, в които инвеститорът е различен от строителя. Тогава със сигурност е добре да проверите и двете страни.

  2. Трябва да проверите и да се уверите, че дружеството е вписано в Централния професионален регистър на строителя, воден от Камарата на строителите в България. Това ще ви гарантира, че компанията няма ликвидни и изискуеми публични данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски; не е обявена в несъстоятелност и не се намира в производство по несъстоятелност или ликвидация; разполага с техническо оборудване за извършване на заявените строително-монтажни работи; разполага с необходимия квалифициран персонал.

  3. Трябва да проверите за каква група и категория строежи е вписан строителят. Според Закона за устройството на територията жилищните сгради с високо застрояване са от трета категория; жилищните и смесените сгради със средно застрояване са от четвърта категория, а тези с ниско застрояване и вилите са в пета категория.

  4. Поинтересувайте се от това какви сертификати притежава дружеството. Внедрена система за управление на качеството, макар и да не е задължителна, означава, че дружеството е положило усилия, включително финансови, за да създаде ред и контрол в работата, материалите и документацията си.

  5. Обърнете внимание на информационната табела на строежа, където планирате да купувате. Сверете данните с информацията, с която вие разполагате.

  6. Поинтересувайте се каква е строителната история на изпълнителя. Посетете предишни негови обекти и, ако е възможно, разговаряйте със собствениците. Съберете възможно най-много информация от клиентите, работили вече със строителя.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах