Има ли баланс в търсенето и предлагането на недвижими имоти?
30-10-2018

Има ли баланс в търсенето и предлагането на недвижими имоти?

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Интересни тенденции се наблюдават в петте областни града с най-активен пазар

Интересни тенденции се наблюдават в петте областни града с най-активен пазар след публикуване на данните за третото тримесечие на 2018 г. за броя реализирани имотни сделки и броя на сделките с ипотеки, и на база нашите наблюдения за средни цени на жилищна площ през периода 2015-2018 г.

В етап на балансираност между търсене и предлагане и забавяне ръста на средните цени на жилищна площ навлиза пазарът на недвижими имоти. Това дава основание да се говори за зрялост на пазара и отговорно участие на всички субекти в него.

В диаграмите по-долу сме съпоставили динамиката на местните пазари като процент на ръста/ спада на трите показателя (брой сделки, брой сделки с ипотеки и средна цена на жилищна площ) за деветмесечията на периода 2015-2018 г.

София – очевидна тенденция към намаляване на ръста както на цените, така и на сделките и ипотеките.

Очевидно пазарът навлиза в нов етап на балансираност между предлагане и търсене. Динамиката в цените на жилищата през периода, дава своето отражение върху другите два показателя. От една страна, поведението на купувачите се променя в посока на отлагане на покупка с цел подобряване на комплексните характеристики на търсенето жилище и възможности за преговори. От друга страна, това забавяне рефлектира върху ползването на привлечени средства от търговските банки. Комплексно и трите индикатора са взаимосвързани и ще очертават активността на столичния пазар, в частност на пазара на жилища, до края на годината, като очакваме динамиката на средните цени на жилищна площ да продължи да намалява. Това от своя страна води до удължаване на средния срок за покупка и ако тенденцията продължи, ще доведе до удължаване на срока за продажба на имотите.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах