Достигна ли се до прага на цените на луксозните имоти в София?
20-02-2019

Достигна ли се до прага на цените на луксозните имоти в София?

Exclusive offer

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
171,446€

Средните цени за жилище в центъра на града са между 2800 и 3000 евро на кв.м.

Средните цени за жилище в центъра на града са между 2800 и 3000 евро на кв.м.

Секторът на луксозни имоти у нас отчита повишение на предлагането и леко покачване на цените (средно 6,3%) през 2018 г. Ценовите нива вече достигнаха крайните, приемливи от купувачите стойности.

Категорично над 1000 евро е кв.м. в по-крайните райони на София като тези цени са за ново строителство. В центъра имотите достигнат до 2800-3000 евро на кв.м. Разбира се, продавачите в никакъв случай не трябва да очакват сделките да бъдат сключени на тези цени.

На пазара скоро ще има милиони квадратни метри ново строителство и конкуренцията ще бъде много сериозна. Инвеститорите, които целят бързи продажби, ще трябва да коригират някои от цените на имотите си.

Ръстът в продажбите се дължи основно на положителната икономическа ситуация у нас, ниските лихвени проценти и добронамереността на банките при отпускането на кредити. Очаква се тази тенденция да продължи и през 2019 г., независимо от рестрикциите, които някои банки ще започнат да прилагат при кредитирането.

Цените на луксозните имоти ще се запазят и тази година или ще отбележат лек спад, а надценените имоти ще трябва да бъдат редуцирани.

Купувачите на луксозни имоти са работещи хора в активна възраст, които са много добре информирани. Това съответно ги прави по-взискателни. Ако преди сделки са се сключвали след трети, пети оглед, днес тази бройка на огледите е далеч по-висока. Трябва да е ясно за продавачите, че са в конкуренция и легендите за купувача, който ще се влюби в имота и ще даде надпазарната цена, без да се интересува, трябва да се забравят.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах