Данъчна оценка: За какво да внимаваме?
18-12-2019

Данъчна оценка: За какво да внимаваме?

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

В случай, че забележите направена техническа грешка, веднага изискайте поправянето й!

Един от задължителните документи, без които не може да бъде изповядана и вписана нито една сделка с недвижим имот /покупко-продажба, дарение, учредяване на ипотека, включително рефинансиране на кредит/ е Удостоверението за данъчна оценка на имота по чл. 264, ал. 1 от ДОПК /Данъчно-осигурителния процесуален кодекс/.

За съжаление, това е и документът, който създава доста главоболия на собствениците. Причините са няколко – от незнание на продавача за задължителните реквизити на този документ и пропуски в декларирането промяна на данни, до изключително честите технически грешки, допускани от служителите, издаващи данъчните оценки.

Дали квадратурата, точният адрес на имота и прилежащите им помещения /мазе или таван/, описани в удостоверението, отговарят на записаните в документа ви за собственост. Много често служителите допускат грешки, а една грешка в етажа например би била повод за отказ за изповядване на сделката от страна на нотариуса или /най-лошата възможност/ – отказ от вписване на сделката от съдията по вписванията. Тогава ще сте изправени пред ситуация, в която вече всички такси /нотариални, местни данъци и такси, такса вписване – на обща стойност около 4 % от сделката/ са платени, изплатена е и продажната цена, а сделката не може да бъде вписана. Не го пожелаваме на никого!

В случай, че забележите направена техническа грешка, веднага изискайте поправянето й!

Важно е да знаете, че не е нужно да чакате и да плащате за нова данъчна оценка. Сгрешеното ще бъде поправено на ръка, а върху поправката трябва да получите подпис на служителя и печат.

Погледнете какво пише срещу името на всеки от собствениците. Трябва да пише, че няма задължения за имота.

В случай, че се окажат задължения, може да платите дължимото на момента. Тогава отново няма да ви бъде издадена нова данъчна оценка. Служителят ще допълни на ръка, че няма задължения, а върху поправката трябва да получите подпис на служителя и печат.

Важно е да знаете, че данъчна оценка в такъв вид ви върши работа.

Удостоверението за данъчна оценка ще получите в 2 /два/ идентични екземпляра. И двата са оригинали!

Много собственици на имоти, в заблудата си, че единият екземпляр е „за тях“, се явяват на сделката само с един екземпляр. Това създава излишно напрежение между страните по сделката. Особено, когато страната купувач е по-притеснителна, защото липсата на оригинал от документите е предпоставка за съмнение за измама. И двата екземпляра собственикът трябва да предостави на нотариуса при изповядването, заедно с останалите, необходими за сделката, документи. Единият екземпляр е предназначен за досието на сделката при нотариуса, а другият – за Агенция по вписванията.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах