Българският пазар на имоти става все по-прозрачен
11-07-2016

Българският пазар на имоти става все по-прозрачен

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

За последните две години страната ни преминава от групата на държавите с ниска прозрачност в групата на полупрозрачните пазари, сочат данните на Global Real Estate Transparency Index 2016, изготвен от компанията JLL и нейното подразделение LaSalle Investment Management.

Държавите, включени в изследването, са разделени на 5 групи: с висока степен на прозрачност, прозрачни, полупрозрачни, ниска степен на прозрачност и непрозрачни.

Страната ни се изкачва в групата на "полупрозрачните" пазари на имоти, като заема 50-то място в класацията от 66-тото място в групата на пазарите с ниска прозрачност през 2014 г.

България попада в топ 5 на страните в световен мащаб, които отчитат най-бързо подобрение по отношение на прозрачността в сектора, наред със Сърбия и Словения.

Експертите отчитат най-голямо развитие при качеството и честотата на пазарните оценки и пазарните данни на българския пазар.

Други балкански държави, които са в групата на полупрозрачните пазари, са Гърция, Турция, Хърватия.

При пазарите с висока степен на прозрачност на първите места са Великобритания, Австралия, Канада, САЩ.

Европа продължава да поддържа позицията на най-прозрачен регион в света по отношение на недвижимите имоти. 20 от общо 30 пазара, които са определени „С висока степен на прозрачност“ или като „Прозрачни“ са ситуирани в Европа. Затова страните от континента остават атрактивни за инвеститорите.

Единствената европейска държава в групата на непрозрачните пазари е Беларус.

Регулаторните реформи са от съществено значение за по-нататъшния напредък по отношение прозрачността на глобалните пазари на имоти, посочва се още в доклада. Забелязва се обаче, особено в групата на полупрозрачните пазари, където се намира и България, забележително разминаване между наличието на регулации и реалното изпълнение, особено в планирането на земеползването, договорите и строителните норми, заключават експертите.

В доклада се казва още, че устойчивостта на околната среда става все по-широко разпространена тема в сектора на имотите. Темпът на напредък в създаването на нови инструменти и разпоредби за устойчивост обаче е бавен.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах