Банката отказва да ми отпусне кредит. Какво да правя?
29-05-2020

Банката отказва да ми отпусне кредит. Какво да правя?

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Всеки търси своето кътче под небето.

В условията на променената реалност след COVID19 много хора се озоваха в ситуация с отказвано финансиране или променени условия по кредита за покупка на жилище.

Всеки търси своето кътче под небето. Моментът, в който решите, че е време за покупка на жилище, е и периодът, когато да обмислите как да финансирате своята сделка. Ако вариантът за вас е покупка с кредит от банка – важно е да знаете, че плановете за нов дом могат да се сгромолясат, в случай, че не се консултирате с професионалист още от самото начало.

В условия на извънредно положение банките са по-предпазливи при отпускане на кредити. Те отказват финансиране до 100% и търсят по-висок процент самоучастие при покупка на жилище. Има и такива, които спряха всякакъв тип кредитиране в кризисния период.

Множество са вариантите, които могат да предизвикат отказа на банката.

Банката отказва кредит, защото:

Има проблем с документите по имота, независимо от извънредното положение; Клиентът е бил предварително одобрен по доходи, но сега е в неплатен отпуск или съкратен от работа и банката отказва да го финансира; Банката е одобрила клиента по доходи отпреди пандемията, има оценка и документи за конкретен имот и той е имал потвърждение, че ще получи финансиране в размер например на 90% от сумата, но в момента процентът на финансиране е под 80% и това променя изцяло възможността за изпълнение на вече договорената сделка. Проблемите с финансирането на покупката на имот може да предизвикат сериозен стрес за всички участници по сделката. Избягването на подобни неприятни ситуации е въпрос на предварително планиране. В случаите, когато сте в сделка, крайните срокове Ви притискат, а банката Ви е обърнала гръб, ситуацията изглежда като тунел без изход. Разбира се имате възможност да се свържете с алтернативна банка и да се надявате, че ще намерите бързо работещо решение. Надеждата е положителна емоция, но когато мечтаният дом е почти реалност, вероятно няма да искате да чакате, за да получите поредния отказ. От друга страна продавачът по вече сключената от вас сделка чака пари и ситуацията става още по-сложна.

Съветваме ви да не разчитате на мъгляви надежди, а попаднали в подобна ситуация незабавно да потърсите съдействието на специалист с изградени дългогодишни взаимоотношения с банки и кредитни консултанти. С тях ще можете да обсъдите детайлно ситуацията, за да получите съвет за най-адекватното за момента решение.

Може да сте останали с впечатлението, че по време на пандемия сделките с недвижими имоти са невъзможни, защото финансирането е истинско изпитание. Ние ще ви успокоим. Някои от банките работят все така добре и да възприели адвекватни мерки и подход към клиентите си. Ние от Smart Brokers поддържаме добра комуникация с тях и можем да Ви насочим, защото разбираме значението на всеки детайл и знаем мястото му в пъзела, наречен „технология на вашата сделка“.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах