Сградата Изгрев 132 със сертификат BREEAM
10-08-2016

Сградата Изгрев 132 със сертификат BREEAM е на финалната права

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

Само една година след първа копка сградата Изгрев 132 е на финалната права. Предстои тя да получи и първия BREEAM сертификат за жилищна сграда в София.

Изгрев 132 е представител на т.нар. „зелени сгради“. Характерното за тях е, че са изградени с възможно най-екологично чисти материали и от материали, при производството на които не се нарушава целостта и чистотата на околната среда. Освен това зелените сгради се отопляват, вентилират и осветяват по възможно най-екологичния начин.

Изгрев 132 се състои от двадесет и пет апартамента, повечето от които вече са закупени, заради спокойната градска среда, която осигурява квартала и заради високото качество на вложените материали и строителни системи. При изграждането акцентът е поставен върху устойчивостта, ефективността и пространствения комфорт, което прави сградата идеалното решение за достъпен, качествен, градски, семеен живот. Апартаментите са просторни, с големи спални, дpешници и бани, а най-новото в разпределенията и функционалността на жилищата е, че някои от тях са апартаменти тип duplex – на две нива, което създава усещането за уют и комфорт на живота в къща.

Уникалното за Изгрев 132 е, че това е първият жилищен проект в България, сертифициран по стандарта BREEAM.

Какво е BREEAM? BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) e първият в света метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда (т. нар. метод за устойчиво строителство), разработен от британската компания Bre Trust.

Сградите, сертифицирани по BREEAM, се отличават с много по-ниски експлоатационни разходи, икономия на вода и енергия, и съответно, намаляване на вредните парникови емисии. Като предимство специалистите посочват и по-високата степен на здравословност и сигурност за обитателите на сградите.

В световен мащаб има над 540 000 сертифицирани сгради в 77 държави. Със сградата Изгрев 132 България се включва в престижния списък на британската компания и с жилищна сграда.

Девет са основните критерия за сертифициране по BREEAM. Първите са:

  • Енергия (подобряване на цялостната енергийна ефективност на сградата, намаляване на CO2 емисиите);
  • Управление (на строителния процес и на експлоатацията на вече построената сграда);
  • Здраве и тонус на обитателите (вътрешни и външни фактори - светлина, шум, качество на въздуха, топлинен комфорт и т. н.);
  • Транспорт (близост до обществен транспорт, поддръжка на комунални услуги, осигуряване на транспортни услуги, намаляване на използването на моторни превозни средства чрез насърчаване на алтернативни методи за транспорт).

По отношение на влаганите ресурси и материали са въведени други два критерия:

  • Вода (мониторинг и управление на консумацията на вода и насърчаване на намаляването на потреблението й);
  • Материали (насърчаване използването на строителни материали с ниско въздействие върху околната среда, повторна употреба на някои от тях, насърчаване на използването на термична изолация, повторно използване на съществуваща фасада и т. н.).

Във връзка с екологичните аспекти на една сграда са формирани последните три критерия:

  • Отпадъци;
  • Земя и екология;
  • Замърсяване.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах